Natuurlijk kan dat! Een schadeformulier gebruiken wanneer je een aanrijding hebt met je fiets. Of je nu een voetganger, een andere fietser of een auto hebt geraakt. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als je betrokken raakt bij een ongeval in het verkeer. Vaak zijn mensen bekend met een schadeformulier, zeker automobilisten. Het is één van de belangrijkste dingen die je moet doen, het invullen van een schadeformulier. Maar wat is dat precies en waarom is het zo belangrijk? En waarom zou het bij iedere aanrijding tussen twee fietsers ook gebruikt moeten worden.
Een schadeformulier is een document waarop je de gegevens van alle betrokken partijen noteert en waarop je de toedracht van het ongeval beschrijft. Het is belangrijk dat je het formulier zo volledig en nauwkeurig mogelijk invult, want dit is de basis voor de verdere afhandeling van de schade.
Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om een schadeformulier in te vullen?
Het invullen van een schadeformulier is in jouw eigen belang. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de andere partij later beweert dat jij schuldig bent aan het ongeval. Als je het schadeformulier hebt ingevuld, heb je bewijs van wat er is gebeurd. Beide partijen hebben na het ongeval immers samen een verklaring afgelegd op het schadeformulier. Het is daarnaast vaak zo dat details vervagen na verloop van tijd. Letselschade presenteert zich niet altijd gelijk na een ongeval. Als je later last krijgt van de gevolgen van een ongeval is het heel handig als je samen met de tegenpartij, het voorval hebt vastgelegd.
Tot slot is het invullen van een schadeformulier ook een goed moment om gegevens uit te wisselen met de andere partij. Zo kun je bijvoorbeeld het telefoonnummer en de verzekeraar van beide partijen noteren, de naam en het telefoonnummer van eventuele getuigen kan ook zeer waardevol zijn.
Al met al is het dus heel belangrijk om een schadeformulier in te vullen als je betrokken raakt bij een ongeval in het verkeer. Stop een schadeformulier in je tas als je de weg op gaat, in de auto maar ook op de fiets. En als er dan iets gebeurt, blijf dan vooral rustig en vul het formulier zo volledig mogelijk in. De politie zou je hierbij eventueel kunnen helpen.
Checklist bij een (fiets)ongeval
- Maak een foto of meerdere foto’s van de situatie waar het ongeval heeft plaatsgevonden
- Vul een schadeformulier in en wissel contactgegevens uit met de tegenpartij
- Vraag eventuele getuigen ook om hun contactgegevens
- Neem contact met ons op wanneer je klachten krijgt na een ongeval
Herkenbaar?
Heeft u letsel opgelopen door toedoen van iemand anders? Aarzel niet en neem direct contact op. Samen gaan we voor een goed herstel en nette afhandeling van je zaak.
Bekijk ReferentieHij denkt over dingen na waar wij nog nooit over na hebben gedacht.