Artikel

Letselschade door fatbikes onder jongeren: een groeiend probleem

Delen

Fatbikes zijn steeds vaker onderwerp van discussie in Nederland. Deze opvallende fietsen, met hun dikke banden en elektrische aandrijving, winnen vooral onder jongeren snel aan populariteit. Maar deze trend heeft ook een keerzijde. Niet alleen zijn fatbikes flink aanwezig in het straatbeeld, maar ze zorgen ook voor meer verkeersongelukken. Experts en verkeersdeskundigen uiten hun zorgen over de veiligheid van deze fietsen, zeker omdat ze vaak op plekken worden gebruikt waar ze eigenlijk niet voor zijn ontworpen. De fatbike is snel, zwaar en daardoor lastig onder controle te houden in noodsituaties. Dit leidt vooral onder jongeren, die vaak minder verkeerservaring hebben, tot ongelukken met letselschade als gevolg.

Heb jij, of heeft iemand die je kent, een ongeluk gehad met een fatbike? Neem contact op voor advies over jouw rechten en mogelijkheden bij letselschade, informeren is altijd gratis en vrijblijvend.

Fatbikes: snelheden tot wel 45 km/u

Fatbikes zijn er in verschillende merken en modellen. Waar sommige fatbikes binnen de toegestane snelheden blijven, zijn er ook merken die door simpele aanpassingen kunnen worden opgevoerd. Dit betekent dat deze fietsen soms snelheden van wel 45 km/u kunnen bereiken, wat vergelijkbaar is met een brommer. Dit soort snelheden op een fiets die daar niet voor is ontworpen, verhoogt het risico op ernstige ongelukken. Jongeren rijden vaak zonder helm, en door de snelheid in combinatie met het gewicht van de fiets, kunnen de gevolgen van een valpartij behoorlijk groot zijn. Letselschade door fatbike-ongelukken, zoals hoofdletsel of botbreuken, komt hierdoor steeds vaker voor.

Het schadeformulier: ook voor fietsongevallen relevant

Bij auto-ongelukken is het invullen van een schadeformulier heel normaal, maar veel mensen weten niet dat dit ook geldt voor fietsongevallen. Als jij of je kind een ongeluk heeft gehad met een fatbike, is het verstandig om direct een schadeformulier in te vullen. Dit kan later veel gedoe besparen bij de afhandeling van de schade of letselschade. Op het formulier leg je de situatie vast en beschrijf je wat er is gebeurd. Dit helpt betrokken partijen vaak om sneller tot een oplossing te komen.

Wist je dat we eerder al een blog hebben geschreven over het invullen van een schadeformulier? Die blog kun je hier terugvinden. Het is belangrijk om alle relevante informatie zo snel mogelijk vast te leggen, zodat je later sterker staat bij de claim van de schade of letselschade. Dit kan tegenwoordig ook online als je het schadeformulier niet bij je hebt. Wacht in ieder geval niet lang, zodat je de situatie nog scherp voor ogen hebt.

Tip: Maak altijd foto’s van de situatie waar het ongeluk heeft plaatsgevonden en noteer de namen en contactgegevens van omstanders die het hebben gezien. Houd er rekening mee dat de gevolgen van een ongeval soms pas later op de dag, of zelfs de dag erna, duidelijk worden. Het kan op het moment zelf minder belangrijk lijken om alles vast te leggen, maar vaak is het later niet meer mogelijk om omstanders te spreken. Dus liever te veel informatie verzamelen dan achteraf spijt hebben dat je het niet hebt gedaan.

Ruud Naarsing kan je helpen

Letselschade kan een grote impact hebben op je leven, zeker als het om een fietsongeval met een fatbike gaat. Heb jij of iemand die je kent letselschade opgelopen door een ongeluk met een fatbike? Ruud Naarsing (advocaat) staat voor je klaar om je te helpen bij het claimen van de schade. Neem vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies over je situatie en hoe we samen kunnen zorgen voor een eerlijke schadevergoeding.

Neem contact op

Hij begeleid je heel goed in het hele proces.

Bekijk Referentie